Niels van der Haven in de Sonics Spotlights

“…dat maakt de Sonics een hechte club, je ziet dat steeds meer mensen die verhuizen naar andere steden toch bij de Sonics blijven spelen vanwege het onderlinge contact. …”
nielsvdhaven
Nieuw in de serie: “In de Sonics-Spotlights”: Niels van der Haven!
Lees er hier alles over:
 
* Hoe heb je de sport floorball ontdekt en wanneer?
Op de middelbare school speelden we al unihockey, redelijk vroeg voor Nederland denk ik want het was eind jaren ’90. Het was op school mijn favoriete sport maar er was geen enkele vereniging in de buurt. Jaren later, rond mijn afstuderen, sprak ik de vriendin van een studiegenoot, nationaal teamspeelster Ellen van den Hoven. Zij vertelde dat de sport flink gegroeid was en wees me op de Sonics – toevallig was ik juist op dat moment bezig te verhuizen naar Amersfoort.
 
* Wat maakt floorball, volgens jou, toffer dan andere sporten?
Vergeleken met bijvoorbeeld voetbal of hockey leg je kleinere afstanden af en zijn de regels rondom fysiek contact strenger. Daar tegenover staat dat het tempo vele malen hoger ligt, zelfs hoger dan bij professioneel basketball. Het is de dynamiek van het spel die floorball voor mij uniek maakt. Bij een goede counter kan er na twee seconden al gescoord zijn aan de andere kant van het veld. Je moet dus slim spelen en kunt met één mooie beweging een wedstrijd beslissen. De beste spelers zijn niet per sé fysiek sterk, maar hebben een finesse en balbeheersing die spectaculair is om te zien. Mits je kunt zien waar de bal is natuurlijk, want voor een buitenstaander gaat het soms té snel.
 
* Waarom heeft Sonics Floorball, volgens jou, bestaansrecht?
De club heeft een kleine kern van zeer actieve, betrokken leden. We hebben dat nodig, omdat we simpelweg niet zo groot zijn als bijvoorbeeld onze buren in Utrecht. Maar het geeft de club juist ook een gezicht, het geeft alles dat we doen een persoonlijk karakter. Dat maakt de Sonics een hechte club, je ziet dat steeds meer mensen die verhuizen naar andere steden toch bij de Sonics blijven spelen vanwege het onderlinge contact. Persoonlijke aandacht maakt de Sonics ook erg sterk in het begeleiden van jeugdspelers, het is geen toeval dat er Sonics-spelers in de staf van alle nationale jeugdteams zitten!
 
* Wat wil jij de vereniging graag gaan meegeven?
Ik wil me graag gaan inzetten om het netwerk uit te breiden buiten de vereniging. Er zijn verschillende partijen te bedenken die ons nieuwe impulsen kunnen geven, denk aan (sport)opleidingen, andere verenigingen en het bedrijfsleven. Daarnaast vind ik promotie van de sport belangrijk. We zijn de enige vereniging in Amersfoort, dus als we floorball promoten komen mensen vanzelf bij ons uit. De clinics die we verzorgen werken erg goed, maar wat we vaak vergeten is dat kinderen helden nodig hebben waar ze naar opkijken. Ieder kind dat voetbalt wil Ronaldo of Messi zijn, jeugdspelers van de Sonics willen net zo goed worden als Mats of Felix. Daar moeten we gebruik van maken, want ook kinderen buiten de club worden enthousiast van spectaculaire skills. Het is dus aan ons om die te laten zien.
 
* Heb je een floorballheld(in)? Zo ja, wie en waarom?
Ik ben keeper bij de Sonics en houd me in mijn werk bezig met marketing en innovatie, vanuit dat perspectief vind ik het erg gaaf wat Andis Blinds aan het doen is met Blindsave. Floorball is als sport nog lang niet volwassen en daarom is het belangrijk dat bekende spelers zich inzetten om de sport als geheel vooruit te helpen. De keepersgear is goed, maar Blindsave gebruikt dat succes om ook clinics en kampen te organiseren. Daarmee helpen ze het niveau van de sport omhoog, ze gaan daarin in mijn ogen verder dan bijvoorbeeld de Salming Academy. Hulde ook voor Lidwien die in Nederland deze rol oppakt!
 
* Wat wil jij graag delen met andere Sonicsleden?
Eigenlijk niet zoveel, ik vind het belangrijker dat jullie zelf dingen delen! Ieder Sonics-lid is een ambassadeur voor de sport. Vertel aan iedereen wat een gave sport het is en laat je beste acties en tricks zien. Like onze Facebook-pagina, deel je eigen successen en denk mee over de toekomst van de club.
img_20160915_093347
Share

You may also like...