AD – Een soort ijshockey in de zaal

AD – Een soort ijshockey in de zaal

Door: redactie. 10-11-2018

UTRECHT – De relatief nieuwe sport unihockey of floorball is in Nederland één van de snelst groeiende zaalsporten, met het Utrechtse UFC als grootste bolwerk van Nederland. ‘Met floorball kom ik veel vaker voor het doel dan met voetbal’. Hey Jeroen, doe eens een Zorro’, roept voorzitster Katrijn de Ronde naar de talentvolle eerste team-speler Jeroen Bart tijdens deze trainingsavond van de Unihockey- en Floorballclub Utrecht. De Ronde wil met de demonstratie van het typische ‘floorballtrucje’ laten zien dat floorball écht heel iets anders is dan bijvoorbeeld zaalhockey, waarna Bart het lichte plastic balletje met gaatjes met behulp van zijn stick in een vloeiende Z-beweging door de lucht laat zweven. ,,Je kunt op die wijze zelfs scoren zónder dat de bal van je stick komt,” legt De Ronde enthousiast uit.

Het is een treffende scène van een zaalsport die in Nederland nog onbekend maar door de beoefenaars zeker niet onbemind is.De in Scandinavië in de jaren negentig onstane sport unihockey, of floorball zoals de universele benaming luidt, krijgt met inmiddels ruim tienduizend beoefenaars in Nederland steeds meer gestalte. In Zweden is het inmiddels de tweede sport ná voetbal. ,,Het is in Nederland al vrij bekend onder studenten,” zegt de in dames 1 van UFC actieve international De Ronde. ,,Zo ben ik tijdens mijn studie in Groningen zelf ook met floorball in aanraking gekomen. Ik hockeyde daarvoor, maar ik vond zaalhockey altijd al veel leuker omdat het sneller was. En floorball is nóg sneller en in tegenstelling tot hockey mag je bijvoorbeeld ook hier en daar een duwtje uitdelen. Het is zeg maar een soort variant van ijshockey maar dan in de zaal. Een heel dynamisch spelletje.”

Floorball kreeg in studentenstad Utrecht al snel navolging en in 1999 werd in sporthal Lunetten de vereniging UFC opgericht, inmiddels met ongeveer 200 leden de grootste club van Nederland.

In 2001 besloten enkele Amersfoortse leden van UFC een eigen club op te richten onder de naam Unihockey Amersfoort Sonics. Deze club, die al twee keer landskampioen was, telt nu circa 100 leden.

Sinds enkele jaren kent UFC een actief jeugdbeleid. In samenwerking met de gemeente Utrecht geeft de club clinics op zowel basis- als middelbare scholen. ,,Die jeugd is zeker nodig voor de toekomst van de sport,” stelt De Ronde, ,,want studenten houden er op een gegeven moment mee op. Het floorball is als je jong bent ook eenvoudig te leren, er zijn niet al te veel regels en het is door het gebruik van licht materiaal veel veiliger dan bijvoorbeeld hockey met zo’n zware bal.”

,,Maar floorball is zeker niet voor watjes hoor. Je bent door de intensiteit echt binnen de korste keren bekaf en krijg je zo’n balletje met hoge snelheid op je been dan heb je echt wel een blauwe plek. Maar dan wel één met gaatjes,” zegt ze lachend.

Dat kan de dik ingepakte UFC1-keepster Kirsten van der Kuil, die het kleine doel op haar knieën verdedigt, beamen. ,,Je bent net een schietschijf,” zegt Van der Kuil. ,,Maar ik vind het helemaal geweldig. Je moet constant geconcentreerd zijn en je wapenen op de vele en snelle schoten die je op je krijgt afgevuurd. Maar als dat lukt dan geeft dat echt een geweldige kick.”

Pikten de fanatieke keepster en de thans licht gebleseerde De Ronde de dynamische zaalsport in hun studententijd op, de in de Utrechtse wijk Lunetten geboren en getogen Jeroen Bart is meer een ‘geboren floorballer’. ,,Toen ik op mijn tiende op school meedeed aan een introductieles,” vertelt de nu 17-jarige VWO-6 scholier, ,,had ik er nog nooit van gehoord. Maar ik vond floorball wel meteen leuk. Ik heb het eerst gecombineerd met voetbal, maar bij floorball kom je veel vaker voor het doel. Je kan met dat kleine plastic balletje ook vette trucjes doen. Bovendien vertelden ze me van de bond al snel dat als ik door zou gaan dat ik later zeker een kans zou hebben op een plekje in de nationale ploeg. Nou, als voetballer was ik geen wereldtopper, in een kleine sport als floorball is ‘Oranje’ halen een stuk eenvoudiger.” De jeugdinternational doet begin december mee aan het senioren WK-floorball in Tsjechië, waarop Nederland in de B-divisie uitkomt. ,,We zijn met Nederland nog lang niet op het niveau van toplanden als Finland, Zweden, Tsjechïe en Zwitserland,” zegt Bart. ,,Maar als het floorball in Nederland zich zo ontwikkelt als nu, dan haken we op een gegeven moment zeker aan. Dit WK, waarvan de finale in de A-groep wordt gespeeld voor meer dan 10.000 man, is daarvoor een goede leerschool.”

De technisch begaafde aanvaller wil dan ook zeker ‘meegroeien’ met de sport in Nederland en wil floorball de komende jaren zelfs combineren met zijn toekomstige studie rechten. ,,Als ik echt beter wil worden dan moet ik wel in een land als Zweden of Finland gaan spelen,” denkt Bart. ,,Daar is het echt populair en speel je voor volle sporthallen. Een mooi avontuur. ER bestaat een kans dat floorball in 2016 olympisch wordt. Dáár wil ik dan zeker bij zijn.”

Toch zijn er zeker voor de floorballers van UFC tevens grenzen aan de groei. Het gros van de trainingen van de inmiddels uit liefst negen senioren- en veertien jeugdteams bestaande floorballclub wordt noodgedwongen afgewerkt in sportcentrum de Paperclip in Leidsche Rijn aan de andere kant van de stad, waardoor bijvoorbeeld Bart zoals deze avond door zijn ouders met de auto gebracht moet worden. ,,Als ‘nieuwe sport’ is het lastig om tussen de traditionele sporten in te komen,” weet preses De Ronde maar al te goed. ,,Die hebben namelijk allemaal al hun vaste stekkie en hun eigen speeltijden. We zouden graag onze eigen vaste locatie hebben, maar daar hoeven we gezien de krapte van sportaccommodaties in Utrecht voorlopig niet op te rekenen. We moeten er dus gewoon zorgen dat we met floorball als sport op deze manier doorgroeien naar zaalsporten als handbal en volleybal, het nóg bekender maken. Dan kunnen ze op een gegeven moment niet meer om ons heen. Floorball heeft namelijk zeker de toekomst.”

Bron: https:\/\/www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/2093265/2008/11/10/Een-soort-ijshockey-in-de-zaal.dhtml

AD

 

Share

You may also like...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.