Keepersgeluk (2) ‘Epke’ – Column door Toon Poelsma

 Sonics Column deel 2; 28-10-2015
Geschreven door Toon Poelsma, keeper heren 1

Epke
Ik hoor weleens dat keepers een beetje gek zijn. Hoewel dat ‘beetje’ mij aanspreekt, heb ik van nature weerstand om dit te bevestigen. Maar toch …, tijdens een wedstrijd gaat er van alles door je hoofd, je kan het zo gek niet bedenken. Want ook bij Floorball doe je als keeper vaak mee zonder iets te doen. En dan kun je zomaar aan fantastische reddingen gaan denken die je gaat maken, dromen over winst, of vol zitten met allerlei schuld-gevoelens over fouten en blunders. En dan denk ik nog niet eens aan het plotseling opkomende besef dat je vergeten bent de vaatwasser uit te ruimen. En de tuin is ook nog niet winterklaar.
Er zijn natuurlijk trucjes om jezelf toch ‘in de wedstrijd te houden’. Zo kun je aanwijzingen aan je medespelers geven of doen of je Jack van Gelder bij het radioverslag van je eigen wedstrijd bent (dit laatste bij voorkeur niet hardop). Maar de beste methode is: met vakantie gaan. Ter voorkoming van misverstand (en doel- punten): ik bedoel niet om je doel te verlaten en een last minute te boeken. Nee, het gaat me om de betekenis van ‘vakantie’, d.i. ‘vrij – zijn’. De kunst voor keepers is om zichzelf ‘vrij’ te maken en onbelast op te gaan in het spel. Sporters die dit doen kunnen in wedstrijden volledig met hun sport samenvallen.
Toen Epke Zonderland (nb: wat een naam voor iemand die zó kan zweven!) weer eens kampioen werd, had hij zich zo vrij gevoeld ‘dat de wedstrijd hem niet meer beïnvloedde’. In de herfstvakantie heb ik me even vrij gemaakt om de nieuwe Sonics-site eens door te nemen. Met een paar klikken werd ik verrast door prachtige foto’s van onze jongste keepers. Eén trok direct m’n aandacht: een VoorBeeldig beeld van ‘vrij – zijn’! Ik kijk nu al uit naar mijn vakantie van a.s. zaterdag (30/10) in Utrecht (Sporthal Lunetten), van 14:45 tot 16:45 uur.
Toon
Sonics C3 - VoorBeeldig Fotografie

Sonics C3 – VoorBeeldig Fotografie

Share

You may also like...

1 reactie

  1. Joost schreef:

    Wat een geweldig leuk stukkie Toon! Nice.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.