Keepersgeluk (4) ‘Maria’

Sonics Column deel 4; 23-11-2015
Geschreven door Toon Poelsma, keeper heren 1

Maria

Soms ga ik even op Youtube genieten van keepers uit het hoge Noorden die tot de meest onwaarschijnlijke saves in staat zijn  en zich ook in onverwachte situaties meesterlijk weten te  bewegen. Nooit zijn ze kansloos, het lijkt alsof ze weten wat er  gaat gebeuren hoe onmogelijk de situatie ook is. Wij hebben  onze eigen Sonics topkeeper van h1 er dit seizoen naar toe gestuurd; als hij weer terug is gaan we wekelijks live van die  kwaliteiten genieten!

De Sonics-speelsters en -spelers van ‘onze’ nationale teams  hoeven daar niet op te wachten. Sterker nog, zij gaan tegen dit soort toppers spelen. In december (4/12 – 12/12) begint
het WK voor dames in de Finse stad Tampere (er zijn nog kaartjes, wees er snel bij!), en de heren gaan in februari naar
Estland voor hun WK-kwalificatietoernooi. Er wordt daarom in het Nederlandse floorball-wereldje veel getraind om goed voorbereid te zijn.

Eerlijk gezegd denk ik dat er naast al dat trainen nog een dimensie bij komt. Want wedstrijden op dat niveau krijgen al snel iets van een ‘masterclass’: hoe goed je ook bent, er blijken altijd weer nieuwe, ongekende kanten en diepten van het spel én jezelf te zijn. Het kan daarbij helpen het floorball-veld even te laten voor wat het is en de blik te verbreden. Zo ga ik soms even op Youtube genieten van masterclasses uit het Zuiden, van de Portugese pianiste Maria João Pires. Natuurlijk barsten de musici waarmee zij werkt van het talent en spelen ze perfect piano. Hoewel …, Maria laat ze zien dat muziek meer is dan techniek om een verzameling achter elkaar staande noten tot een soort georganiseerd geluid te laten klinken. Voor haar bestaat techniek niet. In haar class gaat het om het ontdekken van klank, jouw klank: wat haalt de muziek uit jou en hoe klinkt  dat bij jou. Dat geldt natuurlijk ook voor haar. Een filmpje waaruit de intensiteit van haar manier van spelen spat, is een min of meer toevallige opname van een lunchconcert met het Concertgebouworkest (www.youtube.com/watch?v=rVO26URqC24).

Er is meestal een ontspannen sfeer, de dirigent staat met een handdoekje om z’n nek (muziek is tenslotte ook een soort sport), maar tegelijk is het bloed-serieus en speel je voor een uitverkochte zaal. Op het programma stond een pianoconcert van Mozart. Het orkest opent met de eerste, dreigende klanken en op dat moment zie je Maria verschrikt en in paniek opkijken. Ze realiseert zich dat ze een heel ander pianoconcert van Mozart had verwacht (die man heeft er ook zoveel geschreven, dat moet wel een keer fout gaan); de goede partituur heeft ze niet eens bij zich. De dirigent merkt haar verwarring maar laat zich niet van de wijs brengen. Terwijl het orkest door speelt – gelukkig zijn de eerste maten alleen voor hen -, praat hij haar moed in. ‘U heeft dit stuk al eens eerder gespeeld, u kent het vast nog wel’. En dan zie je haar langzaam maar zeker de beweging naar het stuk maken, het helemaal binnen laten komen, en uit haar hoofd zo spelen dat de zaal – én Mozart – tot op het bot worden geraakt door de klank die deze muziek heeft gekregen.

Ik vind het altijd weer een feest om te zien hoe iemand techniek overstijgt en als van nature volledig in het spel is. Wat dat betreft is het jammer dat het filmpje van de goal waarmee de dames zich begin dit jaar naar het WK schoten, van grote afstand is. Maar ik vermoed dat degene die toen scoorde in dat moment heeft laten zien wat zij met dit spel heeft te brengen. Maria zou er niets meer aan hebben toegevoegd.  

Toon

naamloos

ps:
* voor info. over het nationaal damesteam zie:
www.floorballdames.nl

www.facebook.com/floorballdames
* mocht Finland te ver of te dichtbij zijn: op zondag 29 november a.s. trainen
de dames in de thuishal van Sonics (Sportcentrum Bokkeduinen),
met o.a. een wedstrijd tegen Jong Oranje!
(12:30 – 13:30 uur: warming-up & wedstrijd Oranje – Jong Oranje

13:30 – 14:00 uur: floorball try-out
14:00 – 15:00 uur: koffie / thee + gebak

kosten: 3 euro inclusief koffie/thee)   

Share

You may also like...

1 reactie

  1. Iris Vrijsen schreef:

    Leuk stuk! En heel veel succes in Tampere Iris, Marjo, Dinne en Maaike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.